Cu toate că ieri au avut posibilitatea să decidă, prin votul lor, cine îi va reprezenta în Parlament în următorii patru ani şi cine ar trebui să le facă legi prin care să le fie şi lor mai bine, sălăjenii au „chiulit” în masă de la alegerile parlamentare de ieri.
Prezenţă foarte slabă la urne a sălăjenilor, în special a celor din mediul urban, la alegerile parlamentare de ieri. Potrivit datelor referitoare la votul dat de sălăjeni până la ora 14.00, când s-a făcut ultima raportare disponibilă înainte de închiderea ediţiei, doar 16,6 la sută dintre cei 200.000 de sălăjeni cu drept de vot îşi exprimaseră opţiunea pentru cei pe care vor să îi trimită în Parlamentul României. Din datele primite de la preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Sălaj, judecătorul Claudia Tomşa, rezultă că ceea ce a scăzut prezenţa la vot în Sălaj a fost comoditatea orăşenilor, participarea alegătorilor din mediul urban fiind de numai 13,89 la sută, faţă de 18,69 în mediul rural. Cu aceste procente, Sălajul ocupa, la ora 14.00, locul 7 pe ţară de la coadă, prezenţe şi mai mici la vot fiind înregistrate doar în şase alte judeţe, întâmplător sau nu toate din Transilvania, regiune în care a nins abundent pe tot parcursul zilei. În topul realizat de Biroul Electoral Central în funcţie de prezenţa la vot a orăşenilor, Sălajul se situa, la ora 14.00, pe penultimul loc pe ţară, fiind „întrecut” doar de judeţul Timiş. Procentul de participare la vot în Sălaj a fost sub media pe ţară, care, la ora precizată, a fost de 20,56 la sută.
Prezenţa la vot de ieri a fost semnificativ mai slabă decât cea de la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani, când, până la ora 14.00, votaseră 19,39 la sută dintre sălăjeni.
Candidaţii, primii la vot
Chiar dacă alegătorii de rând nu prea s-au obosit să iasă din case pe ninsoarea de ieri şi să meargă la vot,