Alegerile parlamentare nu vor aduce mari surprize, dar tensiunile de pe scena politică vor continua, probabil, şi după anunţarea rezultatelor.
Este concluzia aproape unanimă a comentariilor din presa străină, înaintea votului de astăzi al românilor.
"Românii votează în cadrul unor alegeri care pot reaprinde certurile politice", este titlul sub care agenţia Reuters prezintă alegerile de astăzi. Articolul reaminteşte disputele politice aprinse din acest an şi avertizează că prelungirea incertitudinii poate avea grave consecinţe asupra economiei româneşti.
"O perioadă prea lungă fără un nou guvern instalat ar nelinişti pieţele financiare şi ar pune întrebarea dacă ţara va putea obţine un nou acord cu FMI, după expirarea celui actual, la începutul anului 2013" scrie Ruters.
Influenţa alegerilor şi a vieţii politice în general, asupra economiei este şi subiectul analizei publicate de agenţia Bloomberg, specializată pe ştiri din acest domeniu.
"Fosta ţară comunistă, care a avut, din 1990, mai mulţi prim-miniştri decât orice alt membru al UE, a fost condusă de trei guverne doar în acest an (...), Scepticismul cu privire la capacitatea guvernării de a-şi îndeplini promisiunile a sporit îngrijorarea cu privire la economie."
Totuşi, economia nu s-a aflat, cum ar fi fost normal, în centrul campaniei electorale, potrivit cotidianului francez Libération, care citează agenţia France Presse.
"Certurile dintre partide sunt la o distanţă uriaşă de preocupările zilnice ale populaţiei, notează Jean-Michel de Waele, specialist în România la Universitatea Liberă din Bruxelles" scrie Liberation.
Corespondentul BBC la Bucureşti este, şi el, surprins că disputele politice intense din ţara noastră nu par să fie motivate de subiectele cu adevărat importante.
Comentatorul televiziunii italiene RAI re