Uniunea Europeană a autorizat o serie de reguli privind alimentaţia sănătoasă, pentru a desfiinţa percepţiile false sau nedovedite asupra mâncărurilor şi a băuturilor, precum promisiunile de pierdere în greutate sau cele privind buna funcţionare mintală sau sănătatea inimii.
Regulile de Nutriţie şi Sănătate făcute publice de Uniunea Europeană privind alimentaţia sănătoasă demontează exemplele clasice de "regim sănătos", precum fructele, legumele, peştele gras, seminţele, ouăle, nucile şi carnea de pasăre, scrie Daily Mail.
În timp ce se presupune că decizia organismului european va afecta site-uri şi firme mari de produse care promit pierderea în greutate, dieteticienii se menţin reticenţi în privinţa schimbărilor. Potrivit acestora, multe dintre produsele regăsite pe listele nou aprobate sunt ingrediente procesate, iar multe mâncăruri evident benefice nu pot ridica îndoieli privind efectele asupra sănătăţii, ca de exemplu sucul de roşii, mierea, seminţele de dovlec şi broccoli.
Principalele aspecte ale noii liste aprobate de grupul de experţi al Comisiei Europene sunt următoarele, comentate de dieteticianul autorizat Carrie Ruxton:
"Sănătos pentru inimă"
Sunt necesare trei grame pe zi de astfel de ingrediente pentru a reduce cu 10 la sută lipoproteinele cu densitate mică (LDL sau "colesterolul rău"), dar ingredientele sunt patentate, însemnând că se găsesc foarte greu.
Produsele care conţin grăsimi Omega-3 sunt, de asemenea, bune pentru reducerea nivelului de colesterol.
"Menţin funcţionarea normală a intestinelor"
"Te păstrează sătul pentru mai mult timp"
"Cresc energia"
"Menţin imunitatea"