Luni, 10 decembrie, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR), cu sediul în Timişoara, marchează Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În 2012, până în data de 1 decembrie, 260 de cetăţeni s-au plâns că le-au fost încălcate drepturile de către instituţiile statului.
Teodor Raţiu, preşedintele organizaţiei, a declarat, duminică, 9 decembrie, că anual, între 260 şi 300 de dosare sunt înregistrate la OADOR. Anul acesta, 80% din dosare au fost rezolvate, 10% sunt în curs de rezolvare, iar la 10% nu s-a găsit o soluţie din partea autorităţilor.
Dat fiind că, în această perioadă, au loc alegerile şi lumea are alte preocupări, conducerea OADOR a amânat, până în 14 decembrie, evenimentul tradiţional de depunere de flori la monumentul din faţa Catedralei Mitropolitane Timişoara, în memoria celor care s-au jertfit pentru apărarea drepturilor omului.
În data de 10 decembrie, în fiecare an, atât la nivel mondial, cât şi în Timişoara este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În această zi, în anul 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care a devenit un standard universal pentru apărarea şi promovarea drepturilor cetăţeanului.
„Aducem aminte că organizaţia noastră a fost solidară cu toate acţiunile organizaţiilor şi asociaţiilor care au luptat pentru apărarea drepturilor salariale ale bugetarilor, ale pensionarilor sau ale mamelor şi copiilor, în 2012. De asemenea OADOR s-a implicat în apărarea drepturilor legale, dar retrase de către conducerea fostului guvern al României. Scopul O.A.D.O.R. este apărarea împotriva abuzurilor de orice fel, săvârşite de către oricine, împotriva oricui, recunoaşterea şi respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor fizice şi juridice aflate pe teritoriul României, cetăţeni români, străini, apatrizi, copii şi interzişi, cât şi a ce