Informaticienii clujeni vor să acceseze proiecte internaţionale, de sute de milioane de euro, la care să participe specialiştii înscrişi în noua structură asociativă regională.
Cluj IT Innovation Cluster (CIIC) şi-a ales preşedintele, Alexandru Tulai (foto jos), iar managerul de proiect va fi desemnat la începutul anului viitor. Principala miză a noii asocieri va fi derularea unor proiecte internaţionale foarte mari, iar Iquest are deja o asemenea iniţiativă, de 100 de milioane de euro, susţin membrii clusterului clujean.
Reprezentanţii Cluj IT au anunţat vineri că asocierea se va axa pe mai multe domenii de acţiune, printre care accesul la noi proiecte, promovarea industriei informatice regionale, resursele umane. Clusterul vizează înfiinţarea a două centre de date, la Cluj şi la Oradea, precum şi dezvoltarea de produse cu valoare adăugată ridicată, în parteneriat cu Universitatea Tehnică şi cu Universitatea Babeş-Bolyai. Structura funcţionează ca asociaţie: preşedintele a fost desemnat Alexandru Tulai, de la Iquest, iar directorul executiv, cel care va implementa proiectele, urmează să fie ales până în februarie. „Vrem să ne mărim posibilităţile de a ajunge la proiecte la care în mod normal nu am avea acces deoarece nicio companie IT din Cluj nu le poate face de una singură", au argumentat reprezentanţii CIIC.
Membrii unei alte asocieri locale, Asociaţia Cluster Mobilier Transilvania (ACMT), au relatat că au optat pentru această formă de organizare, cu personalitate juridică. Primul pas este de a obţine finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. În paralel cu demersul respectiv, ACMT a iniţiat proiecte proprii, iar managementul se face prin intermediul unei agenţii de consultanţă. Gruparea numără 31 de membri, dintre care 21 de societăţi, instituţii de învăţământ, asociaţii patronale, agenţii de c