România a devenit, anul acesta, membră cu drepturi depline a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). În această calitate, ţara noastră va investi circa 85 milioane de euro în proiecte cosmice, inclusiv în “mineritul cosmic”. Iar o firmă din Bacău a fabricat deja un utilaj care produce componente pentru rachetele Ariane 5. România a devenit, anul acesta, membră cu drepturi depline a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). În această calitate, ţara noastră va investi circa 85 milioane de euro în proiecte cosmice, inclusiv în “mineritul cosmic”. Iar o firmă din Bacău a fabricat deja un utilaj care produce componente pentru rachetele Ariane 5.
← Academician dr. Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române
Ţara noastră va investi în următorii şapte ani, prin Agenţia Spaţială Română (ROSA), circa 85 milioane de euro în proiectele privind cucerirea spaţiului extraterestru. Sigur că se poate pune întrebarea ce căutăm noi în Cosmos, dacă nu suntem în stare să facem câteva autostrăzi, dar…
Investiţia în spaţiul “de catran” din extraatmosferă, impropriu vieţii, este una cu un profit fabulos. “Începând de anul acesta, România e membră cu drepturi depline a ESA. Agenţia europeană are 19 membri, printre care din fostul bloc socia-list suntem doar noi şi Cehia. De ce România? Pentru că este o ţară destul de mare, are specialişti foarte buni în aeronautică, tehnică de calcul şi fizică. De ce investim în Cosmos? Fiecare euro cheltuit în proiecte privind cucerirea spaţiului extraterestru aduce înapoi între 10 şi 20 de euro. Profitul este fantastic”, ne-a spus academician dr. Marius-Ioan Piso, preşedintele ROSA.
Se pare că, în viitorul apropiat, economia mondială va fi relansată prin expansiunea omenirii în Cosmos, iar cine este la masa tehnologiilor înalte are un viitor asigurat. Câştigul va fi adus, printre altele, de sateliţii de telecomunicaţii, de aplicaţi