Faimosul prozator britanic a explicat pentru EVZ de ce calitatea de scriitor presupune o muncă nonstop
Celebrul scriitor britanic – cunoscut pentru volumele "Cucul și pupăza", "Mărețele maimuțe", "Cartea lui Dave", "Cum trăiesc morţii" și "Cum văd eu distracția", toate apărute la editura Polirom - a fost invitat la a cincea ediție a Festivalului internațional de literatură București (5 – 8 decembrie). În cea dintâi zi a evenimentului, Will Self (colaborator regulat al unor importante ziare britanice, printre care se numără "Evening Standard", "The Independent", "The Observer" şi "New Statesman", el a mai publicat trei colecţii de eseuri şi articole: "Junk Mail", "Sore Sites" şi "Feeding Frenzy") a susținut un dialog cu la fel de cunoscutul autor britanic Jonathan Coe la Clubul Țăranului Român.
"Mi-e teamă că o să continui să scriu mai mult decât ar trebui, pentru că scrisul a devenit pentru mine sinonim cu existența". "M-am apucat de scris pentru un motiv foarte simplu: iubesc cărțile. Creează o intimitate cu cineva, un contact uman pur, care este spiritual, îndrăznesc să spun". "Am vrut să scriu proză de la vârsta de 14 ani. Dar nu atunci m-am apucat de scris. Eram prea intimidat. Pentru că scriitorii care m-au făcut să vreau să fiu scriitor erau Dostoievski și Kafka. Până când am ajuns la vârsta de cam 20 de ani nu am simțit că am capacitatea de a scrie, aceste genii mă deprimau. La 26 de ani, pe când mi se năștea primul copil, am decis să mă apuc de scris". Acestea sunt câteva din declarațiile lui Will Self.
Pentru EVZ romancierul a vorbit despre feminism, consumatori culturali și despre motivul pentru care își recitește arareori cărțile.
EVZ: Mai este feminismul relevant în ziua de azi?
Will Self: Da. Pentru că femeile sunt încă dezavantajate din punct de vedere social, politic și economic. Nu ocupă poziții importante în structurile de pu