Cetăţenii României – şi îi includem în această categorie şi pe reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale cu atribuţiuni în limitarea efectelor vremii nefavorabile – ştiau, de o săptămână încoace, că sfârşitul săptămânii trecute, în special duminica, ziua alegerilor parlamentare, va fi unul zbuciumat din cauza căderilor de zăpadă, a vântului puternic şi a ploilor despre care meteorologii afirmau că vor pune stăpânire pe întreaga ţară. Ca dovadă, condiţiile meteo nefavorabile din week-end-ul votării au apărut inclusiv în discursurile şi în calculele preelectorale ale politicienilor.
Cum o fac în majoritatea covârşitoare a cazurilor în ultimii ani, meteorologii au nimerit prognoza pentru ziua de ieri, adică a nins, a bătut vântul şi a plouat copios în întreaga Românie. Şi, totuşi, iarna ne-a luat prin surprindere!
Duminică dimineaţa, la ora 7,00, peste 200 de secţii de votare din întreaga ţară nu au putut fi deschise, pentru că membrii birourilor electorale ale acestora nu au putut ajunge acolo din pricina drumurilor pe care zăpada şi viscolul le făcuseră impracticabile. Ca să ne dăm seama de proporţii, trebuie să spun că 200 de secţii de votare acoperă aproximativ jumătate din populaţia cu drept de vot dintr-un judeţ mediu, precum Buzăul, unde au fost organizate 422 asemenea secţii. În multe altele s-a votat la lumina opaiţului ori a lanternei, din pricina faptului că vântul puternic a compromis alimentarea cu energie electrică.
La ora 10,00, ieri dimineaţă, Costel-Adrian Olteanu, preşedintele Biroului Electoral al Secţiei de votare 158, organizat la Şcoala Pleşi, din comuna Bisoca, îmi spunea la telefon că membrii acestuia mai aveau 200 de metri până la secţie, un utilaj antemergător lucrând din greu pentru a-i ajuta să deschidă secţia.
Bineînţeles, nici de această dată nu va fi găsit vreun vinovat. Doar iarna, că aşa este ea, mereu