Noi ne pricepem atat de putin la branzeturi, incat ne-am obisnuit sa numim "svaiter" orice cascaval cu gauri inauntru.
Cascavalul este insa de multe tipuri, apartine diferitor branduri si chiar in magazinele noastre nu se mai comercializeaza sub denumirea "svaiter", care nu spune altceva decat ca e "elvetian".
Elvetienii insisi se mandresc cu brandul "Guyere", marca pe care si-au asumat-o, desi acelasi produs, cu acelasi nume se produce si in Franta.
Fara sa-si supere vecinii elvetieni, Franta s-a adresat recent organelor europene, solicitand sa i se recunoasca si ei dreptul de a produce si comercializa acest sortiment de cascaval, care constituie o traditie atat in Elvetia, cat si in Franta, informeaza La Tribune.
Comisia Europeana a fost intelegatoare cu solicitarea, acordand aviz favorabil producerii cascavalului cu aceasta denumire in ambele state, intrucat nu tara, ci zona geografica este cea care il caracterizeaza.
Avizul emis urmeaza sa fie publicat in scurt timp, dupa care va intra oficial in vigoare. Cu acest prilej, ministrul Agriculturii din Franta si-a exprimat satisfactia ca, prin recunoasterea dreptului de a se produce cascavalul in ambele tari, se recunoaste mentinerea unui patrmoniu comun cultural si gastronomic.
Pentru a nu se crea totusi confuzii, s-a stabilit ca "Guyere" fabricat in Franta sa aiba gaurile interioare limitate de la dimensiunea unui bob de mazare la dimensiunea unuia de cireasa.
Producatorul va avea grija ca si pe eticheta cascavalului sa specifice tara de fabricatie in acelasi camp vizual cu denumirea si cu aceeleasi caractere. Consumatorul trebuie sa stie exact ce cascaval a cumparat.
Organele europene au avut grija de toate detaliile. Astfel, s-a observat ca produsul francez se fabrica in Savoia (o regiune din sud-estul Frantei, aproape