Cum stă treaba cu exit poll-urile anul ăsta? Îl citez pe Cătălin Stoica de la CURS care a postat cîteva precizări pe facebook. Cum sta treaba cu exit poll-urile:
1) Nu credeti ce auziti pe surse despre exit polls; cel putin in cazul nostru, nici cei care pretind ca stiu, nu stiu, de fapt, nimic;
2) Comparativ cu anii anteriori, refuzurile de a raspunde la chestionare sunt mai mari si vor afecta estimarile. Pentru asta puteti sa multumiti urmatorilor: a) politicienilor care au dus competitia electorala la polarizare extrema; b) procurorilor care au facut exces de zel, se pare, in anchetarea unor fraude la referendumul din vara; c) televiziunilor care au exagerat si mai mult — mediatic — excesul de zel al procurorilor din vara.
In general, nimeni nu se astepta ca, pe masura ce ne indepartam de momentul 1990, va fi din ce in ce mai dificil sa faci exit poll-uri si sondaje.
De reţinut că a crescut rata celor care nu răspund la chestionar.
3 aiureli în buclă?
Am văzut deja constanta din declaraţiile liderilor USL: cît mai multă linişte, stabilitate, majoritate clară etc. Ba chiar Ioan Rus a băgat-o pe aia cu “scandalul” care trebuie amuţit “total”. Vorba unui prieten. Să vedeţi stabilitate la anul cînd o să mai aveţi nevoie de încă un FMI probabil, că de idei de revenire pe cont propriu nu poate fi vorba. Cel mai simpatic cu votul pentru linişte a fost Frunzăverde, care ştiţi de unde vine:
Am votat pentru terminarea, o dată pentru totdeauna, a haosului administrativ din România, a vrajbei politice şi a stării de stat poliţienesc.
Tîmpeniile continuă cu ARD sau cu analiştii lor chemaţi ca gînditori independenţi pe la TV. Vai, e vremea rea mai ales în Ardealul care era al nostru şi vom obţine rezultate proaste din cauza asta. De ce o tîmpenie? Pentru că argumentele pot fi emise şi exact invers: se votează oricum în secţi