Când vine vorba de a te folosi de telefoane sau tablete pentru a apela la serviciile de navigare prin GPS, utilizatorii au parte de o serie de neplăceri. Printre acestea, consumul de resurse, de energie, iar precizia localizării nu este întotdeauna cea mai exactă. Conform unor studii publicate de Microsoft şi National Geospatial-Intelligence Agency, aceste probleme ar putea avea şi soluţii, informează go4it.ro.
Localizarea iniţială şi actualizările ulterioare, care se fac de obicei la fiecare secundă, constituie prima cauză a consumului exagerat de baterie. Fără asistenţă, modulele GPS sunt nevoite să descarce almanahul şi efemeridele la o rată de transfer extrem de scăzută şi, dacă totul s-a desfăşurat cu succes deoarece întreruperile cauzează o repornire a întregului proces, acestea pot să treacă la calcularea poziţiei, cea de-a doua cauză a consumului energetic exagerat.
Cercetătorii Microsoft au avut însă ideea de a degreva online nu doar stocarea acestor informaţii, ci şi munca de procesare. Prin intermediul conexiunii de date, un receptor GPS va putea fi capabil să trimită către un serviciu online toate datele culese şi să primească înapoi rezultatele procesate, economisind astfel energia bateriei care-l alimentează. Mai mult, în funcţie de necesităţi, aceste date pot fi stocate local şi procesate ulterior, soluţia fiind utilă acolo unde este nevoie de înregistrarea unei rute, dar nu şi de afişarea localizării în timp real. Studiile făcute au demonstrat că un sistem GPS cu perioada de reîmprospătare setată la o secundă a putut supravieţui timp de un an şi jumătate cu două baterii AA. În acest caz este vorba doar de un sistem autonom dedicat, care nu a executat alte sarcini şi nici nu a avut o conexiune de date, însă impactul asupra unui terminal mobil ar trebui să fie vizibil, chiar dacă nu tot atât de spectaculos.
Cea de-a doua soluţie viz