Pirita auriferă care ar putea salva compania Remin nu-şi găseşte pretendent. În 3 decembrie a fost organizată cea de-a treia licitaţie pentru vânzarea acesteia, numai că nimeni nu a cumpărat caietul de sarcini.
În faliment, pe un munte de aur. Pe scurt, situaţia paradoxală a companiei Remin. Compania aflată în reorganizare ar putea fi salvată de la faliment datorită celor 500.000 de tone de pirită auriferă pe care le deţine pe stoc. Numai că, povestea vânzării piritei a fost una cu cântec. Mai exact, pirita s-a dovedit a fi ochiul creditorilor. Creditorii companiei au ochit pirita auriferă evaluată la fabuloasa sumă de 52 de milioane de dolari.
Respectiva cantitate de pirită auriferă ar conţine, conform specialiştilor, cinci tone de aur şi 20 de tone de argint şi la finele anului trecut era evaluată la 105 dolari pe tonă. Dar unii dintre creditorii companiei au încercat să vândă pirita de pe stocul Remin la sume de 10 ori mai mici.
Ovidiu Gâlcă, directorul general al Remin, spunea atunci că: „Planul de reorganizare al Remin-ului este în derularea aprobării. Încercăm pe toate căile să nu se întâmple să se ajungă la faliment cum cere ANAF.
Am făcut numeroase adrese şi am luat atitudine să aducem lămuriri. Deocamdată s-a amânat votul în Adunarea Creditorilor. Este un pas înainte şi cred că, încet-încet, îi vom lămuri şi pe alţii. Din fericire sunt şi oameni lângă noi care ne ajută şi ne promovează interesele. Au vrut să vindem pirita auriferă la 9 euro, iar evaluarea era la 105 dolari pe tonă. Şi acolo administratorii judiciari sunt în faza de întocmire a creanţelor de stat şi sperăm ca într-un viitor nu foarte lung să demarăm toate procedurile pentru valorificarea ei.
Dacă am reuşi să valorificăm pirita auriferă, nu am satisface în totalitate masa credală, dar ar fi ok pentru că ne-am plăti din datorie şi am scăpa de presiuni