Procesul electoral la referendumul desfăşurat duminică în mai multe comune şi oraşe din Alba s-a încheiat la orele 23,00, cu două ore mai târziu decât la alegerile parlamentare, fără a fi înregistrate incidente.
Pentru ca referendumul să fie validat, prezenţa la vot trebuie să fie de jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi în listele electorale permanente, respectiv ca aproximativ 36.500 de persoane să-şi fi exercitat dreptul de vot. Până la orele 18,00, când a fost raportată ultima prezenţă, aproape 37% dintre alegători au votat în cele 63 de secţii monitorizate de către Biroul Electoral Judeţean, dintr-un total de 148 de secţii organizate în judeţ. Până la ora respectivă, au votat 13.176 de persoane, din aproximativ 36.000 înscrise pe listele din cele 63 de secţii. Prezenţa cea mai ridicată a fost înregistrată la secţiile de votare din comuna Roşia Montană.
O temă importantă pentru Antena 3 este referendumul desfăşurat duminică în judetul Alba, privind mineritul şi Rosia Montană. Potrivit un exitpoll CCSB, la cererea Antena 3, rezultatele sunt următoarele:
La întrebarea de referendum „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Muntii Apuseni şi a exploatǎrii de la Roşia Montanǎ?" cum aţi
rǎspuns?
DA: 74 %
NU: 21%
Nu ştiu / Nu răspund: 5 %
Exploatarea resurselor minerale poate fi un motor de creștere economică, o cale pentru depășirea crizei și austerității în România.Nimeni nu spune că nu trebuie exploatate resursele, mai ales că și piața internațională este favorabilă în acest sens. Prețul aurului va depăși 2.000 de dolari pe uncie în anul 2013.
Dar atunci când vorbim despre resurse naturale, este necesară transparența - să știe tot românul cât câștigă statul, cât câștigă investitorul, cât câștigă românii și mai ales ce s-a întâmplat cu banii intrați la buget. @N_P