Surprize mari la Iasi dupa miezul noptii, cand numararea voturilor se apropia de final. USL si-a adjudecat practic toate colegiile. Legea prevede insa ca si celelalte partide care au obtinut un procent ce le da dreptul la minimum un parlamentar sa primeasca portofolii prin redistribuire. Asta inseamna ca vom avea mai mult de 17 parlamentari (5 senatori si 12 deputati). Persista inca unele incertitudini legate de redistribuirea care se face la nivel national.
La inchiderea editiei, dupa ora 3 dimineata, pentru PDL se profilau doi deputati (Camelia Bogdanici si Petru Movila) si, nesigur, un senator (Dumitru Oprea). La PPDD cel mai probabil Viorel Blajut va fi deputat, dar “disputa” lui cu colegul Daniel Oajdea nu era transata definitiv.
Daca social-democratii si liberalii s-au culcat aseara linistiti, aspirantii ARD si PPDD la Parlament au avut o noapte alba. In jurul orei 3 dimineata, candidatii celor doua formatiuni isi calculau febril sansele de a obtine un loc in Legislativ, la redistribuirea mandatelor. La inchiderea editiei, in dreptul USL cifrele pareau fara echivoc. Potrivit numaratorilor paralele, USL castigase toate cele 17 colegii din Iasi cu peste 50% plus unu din voturi. In cazul foarte probabil in care rezultatele vor fi confirmate de numaratoarea oficiala, toti cei 17 candidati ai Uniunii Social-Liberale vor obtine un mandat de parlamentar. Dupa contabilizarea a circa 80% din sectii, liberalii si social-democratii marsau pe scoruri care variau intre 54% in Colegiile de Deputati 11 CUG si 12 Nicolina, pana la 69% in Colegiul 1 Raducaneni.
Daca soarta mandatelor obtinute de USL pare transata, persista intrebarile in privinta numelor trimise in Parlament de ARD si PPDD. Reamintim ca legea electorala ofera, in cazul in care un partid castiga majoritatea absoluta atat la nivel national cat si la nivel judetean, un numar variabil de mandat