Google a evitat anul trecut cheltuieli de aproximativ 2 miliarde de dolari în contul taxelor aferente unor venituri de 9,8 miliarde de dolari obţinute în Europa şi transferate în Insulele Bermude, aproape dublu faţă de sumele circulate astfel acum trei ani.
Prin transferarea în limitele legii a profiturilor obţinute în afara Statelor Unite către Bermude, jurisdicţie unde nu se percep taxe pe câştigurile companiilor, Google şi-a redus cu aproape jumătate rata medie de impozitare la nivel de grup, potrivit Bloomberg.
Sumele transferate în Bermude reprezintă aproximativ 80% din profitul înainte de taxe obţinut de Google în 2011.
Creşterea veniturilor transferate de Google către subsidiara din Insulele Bermude a fost dezvăluită într-un document pregătit de divizia olandeză a companiei.
Opinia publică şi autorităţile din Europa, Statele Unite şi chiar Australia manifestă tot mai puţină toleranţă faţă de practicile companiilor multinaţionale de a evita plata corectă a taxelor prin diverse artificii de contabilitate şi subsidiare înfiinţate în paradisuri fiscale.
Practicile de evitare a plăţii taxelor efectuate de Google sunt anchetate de guvernele din Marea Britanie, Franţa, Italia şi Australia, care încearcă să-şi crească veniturile la buget într-o perioadă economică dificilă.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat statelor UE să elaboreze "liste negre" cu paradisuri fiscale şi să adopte reglementări prin care să prevină abuzurile.
Evaziunea fiscală şi evitarea taxelor de către companii provoacă statelor UE pierderi de 1.000 miliarde euro pe an, practici scandaloase care "atacă principiile fundamentale ale corectitudinii", a declarat Algirdas Semeta, comisarul european pentru politică fiscală.
"Strategiile fiscale ale Google şi ale altor multinaţionale reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru guvernel