Cea mai aşteptată producţie cinematografică a sfârşitului de an, „Hobbitul: O călătorie neaşteptată“, ajunge în România vineri, 14 decembrie. Filmul este primul din trilogia adaptată după cartea „Hobbitul“, scrisă de J.R.R. Tolkien. Acţiunea se petrece în Pământul de Mijloc, cu 60 de ani înaintea acţiunii din „Stăpânul Inelelor“. Aventura urmăreşte călătoria personajului principal Bilbo Baggins pentru redobândirea regatului pierdut al gnomilor de la fiorosul dragon Smaug. Martin Freeman este interpretul lui Bilbo Baggins, Richard Armitage este Thorin Scut de Stejar, Cate Blanchett joacă rolul Galadriel, iar Christopher Lee este Saruman. Ian McKellen apare şi el în peliculă, în rolul lui Gandalf cel Gri.
Pelicula vine cu un nou format
Peter Jackson, regizorul peliculei, a folosit o nouă tehnologie, cu 48 de cadre pe secundă, în locul formatului clasic, cu 24 de cadre. Cel mai important avantaj al noului format este acela că secvenţele de acţiune vor avea o claritate mult mai mare, iar detaliile vor fi mult mai vizibile. Aceasta este tehnologia viitorului, spun experţii. James Cameron a anunţat că al doilea film din trilogia „Avatar“, care va ajunge în cinematografe în 2015, va fi realizat cu 60 de cadre pe secundă.
Tehnica nouă provoacă dureri de cap şi greaţă
Unii dintre cei care au fost la primele vizionări ale filmului „Hobbitul: O călătorie neaşteptată“ au acuzat greaţă şi dureri de cap, potrivit cotidianului „The Guaridan“. Unul dintre spectatori a descris senzaţia ca fiind similară celei pe care o avem atunci când suntem într-un montagne russe. „Trebuie să-ţi controlezi stomacul şi să-ţi laşi ochii să se obişnuiască“, a declarat o altă persoană pentru acelaşi cotidian. Regizorul Peter Jackson spune că durează 15 minute până când ochii se obişnuiesc cu noua tehnică de filmare.
În România, filmul va putea fi văzut în ambele formate, c