Mai înainte de toate, trebuie să înţelegeţi că cel mai important lucru este siguranţa dumneavoastră, a ocupanţilor maşinii şi a celorlalţi participanţi la trafic surprinşi în blocajul cauzat de troiene şi viscol. Primul sfat este să vă păstraţi calmul, deoarece panica poate fi duşmanul numărul 1 şi vă poate determina să reacţionaţi inadecvat, într-o succesiune regretabilă de paşi greşiţi.
Partea de prevenţie a acestui scurt ghid de supravieţuire în nămeţi, precum şi dotările pe care le aveți la bord ori micile amănunte, iarna acestea pot face diferenţa în situaţii critice. Astfel, prevenţia înseamnă şi o atenţie specială reprezentată de evitatea aventurării pe drumuri mai putin umblate. Nu plecaţi niciodată la drum lung cu rezervorul mai puţin de jumătate plin, pentru a avea cu ce să alimentaţi motorul în cazul în care rămâneţi blocaţi chiar mai mult de o zi.
Chiar dacă sunteţi posesorul unei performante maşini de teren, nu vă aventuraţi de unul singur, în necunoscut. O a doua maşină, a unui tovarăş de drumeţie, poate să se transforme într-un ajutor salvator în cazuri neplăcute. Înainte de toate, aveţi grijă ca automobilul dumneavoastră să se afle într-o stare tehnică perfectă şi să fie echipat corespunzător.
Condiţiile meteo nefavorabile şi vremea schimbătoare ne pot surprinde întotdeauna iarna, transformând călătoria cu automobilul într-o adevărată şi chiar periculoasă aventură. Tocmai de aceea, drumurile trebuie planificate, pe cât posibil din timp, iar înainte de a porni trebuie să vă informaţi cu privire la eventualele blocaje sau rute ocolitoare.
Ce faceţi în situaţia în care ajungeţi să fiţi captiv în nămeţi?
Dacă blocajul s-a produs ca urmare a unui eveniment rutier (accident, derapare, tamponare etc.), ori dacă sunteţi împotmoliţi de viscol într-un loc izolat iar sănătatea persoanelor de la bordul maşinii este pusă în pericol este n