Artroza este o problema de sanatate care ingreuneaza viata a peste jumatate din persoanele trecute de 65 de ani din tarile industrializate, reprezentand cea mai frecventa afectiune a articulatiilor si cauza principala a handicapului la persoanele in varsta.
Dincolo de suferintele provocate varstnicilor, ingrijorator in zilele noastre este ca aceasta boala degenerativa a articulatiilor a inceput sa-si faca simtita prezenta si la persoane mai tinere: astfel cei care au intre 45 si 64 de ani au un risc de 30% de a suferi de artroza, si exista numeroase cazuri in care afectiunea poate debuta si inainte de 30 de ani, potrivit Sante Nature.
Printre factorii de risc pentru artroza, specialistii enumera: excesul de greutate, traumatisme ale articulatiilor, predispozitie genetica, sexul (femeile sunt de doua ori mai predispuse la artroza decat barbatii), alinieri defectuoase ale oaselor (picioare in "X" sau in "paranteze").
Studii recente au scos la iveala faptul ca stilul de viata al omului modern (in special alimentatia) poate fi trecut pe lista acestor factori de risc. Iata cum afecteaza artroza articulatiile.
Artroza nu este cauzata de uzura cartilajului
Se spune adesea ca, in artroza, catalogata ca o boala a batranetii, distrugerea cartilajului articular este cauzata de miscari repetate, adica de uzura, ceea ce nu reflecta corect realitatea.
Cartilajul reprezinta un strat subtire de fibre de colagen, care acopera capetele oaselor ce formeaza articulatia, avand rolul unui "pneu" al articulatiei. In mod normal, este neted si elastic. Cartilajul nu are vase de sange si se hraneste prin imbibitie. Un lichid articular, numit sinovial, patrunde in ochiurile retelei de fibre de colagen, hranind celulele care reinnoiesc cartilajul, actionand si ca un lubrifiant. Asemenea unui burete, cartilajul se imbiba, apo