Absență ostentativă a premierului britanic David Cameron, supus unei uriașe presiuni la el acasă pentru a organiza un referendum în chestiunea rămânerii Angliei în UE.
Comitetul Nobel a înmânat astăzi premiul pentru pace pe anul 2012 acordat Uniunii Europene președinților celor trei principale instituții europene - Consiliul European, Comisia și Parlamentul UE -, în prezența a 20 de șefi de stat și de guvern.
A fost cea mai mare delegație care a călătorit vreodată la Oslo pentru a primi un premiu Nobel, care, pe deasupra, a fost și unul din cele mai controversate premii.
Atunci când s-a anunțat că laureatul pe anul acesta este Uniunea Europeană, reacțiile au fost în bună parte sarcastice sau amuzate, iar unele chiar de-a dreptul indignate. Atât comitetul Nobel, cât și liderii UE, și-au asumat însă controversa.
Cum a spus-o, acceptând premiul, președintele în funcțiune al Consiliului European Herman Van Rompuy, Uniunea Europeană a oferit ceva fără precedent în istorie :
„Asta este arma secretă a Europei: un mod unic de a ne împleti interesele atât de strâns încât războiul pe continent a devenit practic imposibil.“
Şeful Comitetului Nobel, Torbjorn Jagland, la tribună x Şeful Comitetului Nobel, Torbjorn Jagland, la tribună E adevărat, a mai spus Van Rompuy, că unele aspecte ale funcționării UE pot părea stranii și de neînțeles celor din afară :
„Miniștri din țări fără ieșire la mare discutând cu înflăcărare despre cotele de pescuit... Europarlamentari scandinavi dezbătând despre prețul uleiului de măsline... Uniunea Europeană a dus la perfecțiune arta compromisului.“
La rândul său, președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, luând în cont fundalul crizei economice și al euroscepticismului actual, a ținut să reamintească vocația federală a Europei :