Doi dintre foştii parlamentari ai Partidului Democrat Liberal, ce au candidat sub sigla ARD, se vor întoarce acum la sindicatele miniere. Este vorba despre Severus Militaru şi Ion Ruşeţ. Cei doi veniţi din rândurile sindicatelor au candidat în 2008 şi au câştigat mandatele cu ajutorul voturilor minierilor şi energeticienilor. La Militaru lucrurile sunt mai simple. El este preşedinte la Sindicatul Roşiuţa, însă Ruşeţ nu mai are o funcţie în sindicatul Jilţ, dar surse sindicale spun că i se va găsi un loc călduţ.
Ion Ruşeţ a devenit celebru nu după ce a devenit senator pe listele PDL, ci după ce şi-a trecut în declaraţia de avere salariul de la sindicat. 200 de milioane de lei vechi. Cât timp Ruşeţ primea salariul de parlamentar de 40 milioane de lei, cele două sindicate de la Jilţ au fuzionat, iar preşedinte a fost ales Adrian Marciuc.
Ruşeţ a primit funcţia de preşedinte de onoare. Funcţia, onorifică, îi aducea lui Ruşeţ, lunar, sume deloc simbolice de la sindicat. Ruşeţ a trecut în toate declaraţiile sale sume de bani, zeci de milioane de lei pe lună, ce veneau de la sindicat. Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, a desfiinţat postul de prim-vicepreşedinte deţinut de Ion Ruşeţ. „Probabil că postul va fi reînfiinţat pentru Ion Ruşeţ“, spun surse sindicale, dezamăgite de scorul umilitor de 10% obţinut de acesta.
Severus Militaru a participat şi a câştigat alegerile de la Sindicatul Roşiuţa, astfel că în următorii patru ani va apăra drepturile minerilor din zona Motru. Acesta a deţinut această funcţie, dar şi pe cea de parlamentar, cele două fiind compatibile.
SCOR
Militaru a pierdut în faţa medicului Camelia Khraibani de la USL, cu un scor de 14%, iar Ion Ruşeţ cu 10%, contracandidatul Dian Popescu închizând colegiul.
Doi dintre foştii parlamentari ai Partidului Democrat Liberal, ce au candidat sub sigla ARD,