Anastasia Karagaitanaki, în vârstă de 57 ani, este fostă proprietară a unei cafenele din oraşul portuar Salonic şi fost fotomodel. După ce şi-a pierdut afacerea din cauza crizei financiare, ea s-a mutat înapoi în casa părinţilor. Acum, Karagaitanaki doarme pe o canapea din bucătărie şi depinde de alimentele şi insulina primite ca ajutoare, scrie Bloomberg.
"Mă simt ca şi cum viaţa mi se scurge printre degete. Mă simt ca şi cum aş fi murit", a spus Karagaitanaki, al cărei frate locuieşte de asemenea în apartamentul cu două camere al părinţilor.
Pentru mii de greci din clasa de mijloc viaţa este la fel ca cea a lui Karagaitanaki. Profesori ale căror salarii au fost reduse cu o treime se branşează ilegal la reţeaua de curent electric, iar oamenilor care locuiesc în cartiere considerate liniştite înainte le este frică acum să iasă din casă din cauza exploziei criminalităţii stradale.
Familia lui Karagaitanaki nu îşi permite să plătească iarna această factură la gaze şi de aceea foloseşte pături electrice pentru a se încălzi. Toţi membrii familiei trăiesc din cei 785 euro pe care mama lui Karagaitanaki îi primeşte ca pensie de urmaş. Acum doi ani, Karagaitanaki şi-a vândut bijuteriile pentru 3.000 euro. Nivelul zahărului din sângele său creşte pentru că nu îşi poate permite să mănânce carne şi legume aşa cum i-a recomandat medicul. În locul acestora, ea se hrăneşte cu orezul şi fasolea pe care le primeşte de la Biserica Ortodoxă Greacă.
"Aşteptăm în fiecare lună pensia mamei mele. Când mama nu o să mai fie, ce o să facem? Toţi de aici se bazează pe pensiile părinţilor", a spus Karagaitanaki.
Nu sunt bani
Chiar dacă Grecia îşi va reduce deficitul bugetar şi va accepta un ajutor financiar din partea UE, care ar putea include un împrumut de 34,4 miliarde euro aprobat luna trecută, condiţiile pentru clasa de mijloc din