Întrebare: În domeniul investiţiilor?
Răspuns: Continuarea investiţiilor începute (autostrăzi, canalul Dunăre – Bucureşti); irigaţii; investiţii în sectorul energetic.
Î.: Interesează pe mai toţi politicile sociale?!
R.: Aplicarea unei legi mai vechi, respectiv indexarea pensiilor cu rata inflaţiei; sistemul pensiilor ocazionale; creşterea gradului de ocupare a persoanelor defavorizate etc.
Î.: Alte sectoare?
R.: Un loc aparte ocupă energia, dar şi întărirea sectorului bancar autohton şi cercetarea – dezvoltarea.
Î.: În ceea ce priveşte propunerile Alianţei România Dreaptă (ARD)?
R.: Pe toate le găsiţi în propunerile analizate anterior, acolo unde nu am nominalizat autorii la care se adaugă probleme de agricultură, energie şi industriile creative.
Î.: Toate aceste propuneri au şi costuri. Pe ce mizează cei care le pun în faţa electoratului? De unde vom avea fonduri pentru acoperirea promisiunilor?
R.: Se mizează pe creşteri economice de până la 2% şi creşterea volumului încasărilor la bugetul statului, respectiv diminuarea economiei subterane şi fiscalizarea veniturilor ascunse, dar toate acestea pe fondul păstrării deficitului bugetar în limita a 3 %.
Î.: Să credem în aceste promisiuni?
R.: De ce nu? Fiecare poate să facă ce propunere doreşte. Dar să nu uităm că suntem datori unor instituţii financiare. Ne-am angajat la sume pe care o să le restituim şi termene pe care suntem obligaţi să le respectăm. Cei mai mulţi bani trebuie să-i dăm înapoi în 2013. Şi ce dacă nu avem bani suficienţi? Ne vom împrumuta ca să dăm înapoi împrumuturile, bineînţeles, cu dobânzile aferente. Explicaţiile privind nerespectarea promisiunilor din perioada campaniei electorale o să le găsim în vorbe care vor invoca deja placa stricată: “ Nu ne dă voie Fondul Monetar Internaţional, Banca Mond