Igor Boţan: „Nu cred că Tiraspolul poate determina Chişinăul să îşi schimbe politica externă.”
Igor Boţan: „După Ministeriala de la Dublin, din 7 decembrie, Republica Moldova a primit o încurajare prin această declaraţie comună a celor 57 de state membre ale OSCE. Ştim de asemenea că Republica Moldova investeşte speranţe în preşedinţia Ucrainei la OSCE, în anul viitor.”
Europa Liberă: Încurajarea vine din faptul că a „N”-a oară Rusiei i se spune să-şi scoată trupele din Transnistria?
Igor Boţan: „Încurajarea vine de la faptul că, după 10 ani de zile, a fost posibil ca să fie adoptată o astfel de declaraţie. Până acum Rusia se împotrivea din cauza inserţiunilor făcute pe marginea problemei transnistrene. De această dată Rusia a votat împreună cu toate celelalte state. Mai mult decât atât, am văzut la această Ministerială un fel de coerenţă, fiindcă declaraţia finală repetă, de fapt, clauzele care au fost inserate în Rezoluţia Adunării Parlamentare a OSCE, în această vară. Deci există la nivel internaţional un fel de coerenţă în ceea ce priveşte reglementarea transnistreană. Plus la toate, anul viitor, aşa cum spuneam, Ucraina va deţine preşedinţia şi Ucraina şi-a anunţat priorităţile. Reprezentantul Ucrainei, care va fi responsabil pentru reglementarea transnistreană, a deschis parantezele şi a vorbit puţin despre modul în care Ucraina intenţionează să facă acest lucru.”
Europa Liberă: Între altele, Chişinăul vrea să obţină înlocuirea trupelor de pacificatori militari cu cei civili. Se poate întâmpla aceasta, într-un termen previzibil, eventual sub preşedinţia ucraineană?
Igor Boţan: „Sub preşedinţia ucraineană se poate reveni doar la Coşul III legat de startul negocierilor privind problemele politice şi retragerea prezenţei militare ruseşti. Dar nu cred că aici vor fi succese substanţiale. Chiar dacă Rusi