Presa bucureșteană comentează rezultatele alegerilor parlamentare din România.
Cu sau fara primele rezultate ale alegerilor parlamentare de ieri, comentatorii de la Bucuresti iau astazi in serios ingrijorarile exprimate de secretarul de stat american. Hilary Clinton a asezat Romania in lista ţărilor în care se înregistrează regrese democratice, alături de Ungaria, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan sau Tadjikistan.
Discursul, rostit recent la reuniunea OSCE de la Dublin, inseamna, pentru Mircea Mihaies, „încheierea unui ciclu”. „Dacă după douăzeci de ani de sacrificii, spune comentatorul ziarului Evenimentul zilei, am reuşit să ne cocoţăm alături de ţări asiatice în care feudalismul continuă să facă legea, înseamnă că totul a luat sfârşit”.
Hilary Clinton a denunţat in acel discurs „re-sovietizarea" estului Europei şi a afirmat hotărârea Statelor Unite de a împiedica acest proces. „Declaraţia reprezintă o schimbare tectonică în politica externă americană. Câştigătorii alegerilor din România trebuie să aleagă între a rămâne alături de America şi a se integra în noua Uniune Sovietică”, scrie Cristian Campeanu intr-o analiza din România liberă.
Avand deja in fata primele indicii ale victoriei categorice la urne a Uniunii Social-Liberale, Florin Negrutiu scrie in gandul.info: „Victor Ponta [...] a fost totuşi primul uselist care a încercat o reconciliere cu UE şi cu Statele Unite, după dezmăţul naţionalist din vară. Premierul poate alege între a fi un Viktor Orban de care Europa să fugă ca de râie sau de a respecta angajamente, reguli şi practici europene, chiar cu riscul de a fi impopular în faţa propriului popor”. Deocamdata, pericolul cel mare sta in scorul zdrobitor obtinut de USL. Negrutiu reaminteste ca „orice putere care ajunge prea puternică riscă să devină discreţionară şi abuzivă”.
La Grigore Cartianu,