La porci, ca si la oameni, strainii sunt priviti cu neincredere si curiozitate. Cele sapte rase de porci vietnamezi care au ”invadat” Romania dupa 1989 concureaza rasele autohtone. Principalele avataje ale porcului din Vietnam: carnea are mai putin colesterol, scroafele fata de doua ori pe an, purceii cresc mai repede si sunt mai rezistenti la boli.
Fara batai de cap In Pacurari, la o casa din zona Gradinei Botanice, Maria Apostu tine doi porci, o scroafa si un vier. Animalele s-au ingrasat cu cereale, sroturi, iar scroafa se afla deja la a doua sarcina din an: ”se vinde gestanta”. Fiul ei a dat anunt pe internet. ”Vand scroafa vietnameza rasa pura de circa 80 - 90 kg, pentru Craciun, pret 1.300 ron”. Pensionara Maria Apostu creste porci pentru fiul ei, angajat la stat si inglodat in datorii. ”El a insistat sa ii tin scroafa asta, ca mie nu imi trebuie bataie de cap. Dar sa stiti ca nu sunt pretentiosi. Daca ai niste iarba pe langa casa, poti sa-i lasi pe-afara sa mai pasca”. Si e si rentabil. Scroafa de porc vietnamez fata de doua ori pe an, in jur de zece pui o data. Partenerul ei, vierul, nici nu iese la lumina soarelui, parca ar fi intrat in hibernare. Merge brici Familia Apostu s-a chinuit mult pana a adus pe linia de plutire mica afacere cu porci. Mai intai, acum trei ani, au cumparat in rate cinci purcei vietnamezi care, crescand, se imperecheau zilnic, ”de capul lor”, insa nicio femela nu ramanea gestanta. Si fiul, si mama si-au batut capul, nestiind care era problema. Fiul a chemat un veterinar. Medicul i-a recoltat sperma vierului, a analizat-o la microscop si a spus ca porcul era steril, provenind din incrucisari consangvine. Fiul nu a renuntat la visul de a creste porci vietnamezi pentru vanzare si a vandut vierul, cumparand altul care s-a dovedit bun de monta, altfel spus, un partener de incredere. Acum afacerea merge binisor. ”Oamenii incep