Cristi Poelincă este, așa cum v-am anunțat AICI, câștigătorul dezbaterii lansate de Reporter Virtual despre moartea presei scrise. Pe lângă cei 500 de lei pe care-i va primi, Cristi și-a câștigat dreptul de a publica pe www.reportervirtual.ro un editorial pe orice temă dorește el. Fost ziarist, el a ales să scrie, firește, tot despre presă. Vă prezentăm în continuare editorialul câștigătorului, alături de felicitările noastre:
Presa după 1990 a fost ca un ţăran care a câştigat potul la Loto şi a spart toţi banii în trei zile pe curve, băutură şi Ferrari. Patronii de ziare din România câştigau enorm după Revoluţie, deoarece vindeau milioane de ziare, încrederea românilor în presa liberă fiind totală.
Atunci presa a avut o şansă enormă şi a irosit-o pentru că nu şi-a înţeles menirea. Eşecul presei consta în faptul că nu a reuşit, folosindu-se de puterea dobândită în 1990, să oblige justiţia, instituţiile statului, politicieni să respecte legea. Nu le-a muşcat, ca un câine de pază al democraţiei, ci a pus botul la os.
Patronii de presă au bătut palma cu sistemul încă de la început. Politicienii pompau bani în presă prin intermediul publicităţii de stat, justiţia se făcea că nu vede, totul sub supravegherea serviciilor. Atunci presa a câştigat bani murdari rapid, dar şi-a pierdut ceva inestimabil: puterea. Astfel şi-a vândut pe bani mărunţi capitalul ei cel mai de preţ: încrederea populaţiei.
Aşa şi-a ratat presa şansa să fie cu adevărat liberă şi să facă business adevărat. Vă puteţi imagina ce putere ar fi putut avea presa, dacă azi un ziar ar publica o anchetă, iar peste o săptămână, în baza probelor, celor daţi la ziar le rupeau uşile mascaţii şi justiţia?
Dar sistemul nu avea nevoie de o presă puternică, ci de o presă subvenţionată. Sistemul a construit şi mogulii, care au luat bani tot de la stat, ca să-i bage în presă. Mogul