1972, ideologul ecologist Dennis Meadows previziona, în studiul său "Limitele creşterii", că lumea se îndrepta spre un colaps economic. După 40 de ani, el spune pentru Der Spiegel că nimic din cele petrecute între timp nu îl determină să se răzgândească.
Reporter: Profesore Meadows, cu 40 de ani în urmă aţi publicat "Limitele creşterii" împreună cu soţia şi colegii dvs, carte care v-a făcut părintele intelectual al mişcării ecologiste. Mesajul central al studiului rămâne valabil şi astăzi: omenirea exploatează fără scrupule resursele globale şi este pe cale să se autodistrugă. Credeţi că încă mai poate fi evitată prăbuşirea supremă a sistemului nostru economic?
Dennis Meadows: Problema cu care sunt confruntate societăţile noastre este că noi avem industrii dezvoltate şi politici care au fost adecvate la un anumit moment, dar acum încep să reducă bunăstarea umană, cum se întâmplă de exemplu cu industria petrolului şi auto. Forţa lor politică şi financiară este atât de mare încât ele pot împiedica creşterea. Eu mă aştept ca ele să reuşească. Aceasta înseamnă că vom progresa prin criză, nu prin schimbare proactivă.
Reporter: Mai multe previziuni importante pe care le-aţi făcut în carte s-au adeverit, cum ar fi creşterea exponenţială a populaţiei mondiale şi distrugerea extinsă a mediului. Previziunile dvs privind creşterea economică, mai exact că în cele din urmă va înceta şi economia mondială va intra în colaps, nu au ajuns încă să se îndeplinească.
Dennis Meadows: Faptul că prăbuşirea nu a avut încă loc nu înseamnă că nu se va întâmpla pe viitor. Fără îndoială că lumea se schimbă şi noi trebuie să ne aliniem. Există două modalităţi de a face acest lucru: unul să înţelegem necesitatea schimbării cu anticipaţie şi să producem schimbarea, iar a doua, să nu o înţelegem şi în cele din urmă să fim siliţi să ne conformăm. Să spunem că sunteţi la