Promisiunile USL de atenuare a austerităţii vor fi greu de respectat dacă se vrea un nou acord cu FMI, iar incertitudinea de pe scena politică se va menţine din cauza tensiunilor dintre Ponta şi Băsescu, chiar dacă preşedintele va fi nevoit să îl nominalzeze pe liderul PSD pentru funcţia de premier.
"Coaliţia a făcut o promisiune clară de atenuare a austerităţii. Cu toate acestea, vedem spaţiu restrâns pentru respectarea acestei promisiuni dacă vor dori să obţină un acord cu FMI. Ponta însuşi a afirmat că va fi important ca negocierile cu FMI să se încheie cu succes, fiind cu siguranţă conştient de faptul că altfel investitorii străini vor fi reticenţi faţă de activele româneşti. România nu are fundamente economice atât de solide precum Polonia sau Cehia pentru a atrage investitori pe termen lung. Are nevoie de sprijinul FMI", a declarat agenţiei MEDIAFAX Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare bancă germană.
Rezultatul alegerilor de duminică a fost probabil cel mai bun posibil din perspectiva pieţelor financiare, deoarece oferă certitudinea nominalizării lui Ponta ca premier, notează analistul Commerzbank.
"Din moment ce Ponta este susţinut de o majoritate solidă în Parlament, Băsescu nu are de ales şi este nevoit să îl nominalizeze. Cu toate acestea, situaţia politică va rămâne una incertă atât timp cât leadership-ul va rămâne dezbinat din cauza tensiunilor dintre Ponta şi Băsescu. Certurile politice vor continua, în pofida majorităţii confortabile a alianţei lui Ponta. Nu aş exclude ca Ponta să încerce din nou să îl demită pe Băsescu pentru ca partenerul său de alianţă, Crin Antonescu, să-i poată lua locul mai devreme", explică Nguyen.
În continuare, investitorii străini vor urmări atent dacă Guvernul va reuşi să încheie un nou acord de precauţie cu FMI, esenţial pentru menţinerea încrederii în activele româneşti.
"At