Un nou caz de trichineloză a fost confirmat luni, 10 decembrie, la Răşinari, prin analize efectuate de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu (DSVSAS).
“În urma anchetei epidemiologice efectuate de medicii veterinari oficiali, s-a constatat că animalul a fost crescut în gospodăria respectivă şi nu s-a consumat carne provenită de la acesta înainte de examenul care a confirmat boala”, transmit reprezentanţii instituţiei sibiene.
Inspectorii veterinari au confiscat întreaga cantitate de carne şi organe, respectiv 137 kilograme, fiind distrusă la incineratorul de la DSVSA Sibiu.
În judeţul Sibiu, în cursul lunii decembrie au fost examinaţi 3.041 porci domestici sacrificaţi în gospodăriile populaţiei şi 38 mistreţi recoltaţi în campania de vânătoare, fiind diagnosticat cu trichineloză şi un porc mistreţ, vânat în fondul de vânătoare Ocna Sibiului. Şi în acest caz întreaga cantitate de carne şi organe a fost distrusă înainte de a se consuma.
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate.
Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.
Boala, la om se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feţei „boala capetelor umflate”.
Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratament