USL a câştigat alegerile în toate cele 14 colegii uninominale şi, aproape sigur, va obţine jumătate din mandatele de parlamentar distribuite în judeţ.
Candidaţii ARD au pierdut pe linie şi ar putea rămâne cu jumătate din mandatele pe care le câştigau în 2008. Totuşi, din punct de vedere politic, situaţia în Cluj pare să se fi echilibrat între „cele trei mari", PNL, PSD şi PDL, în condiţiile în care, fie şi sub sigla ARD, PDL a obţinut aproximativ jumătate din voturile cumulate de celelate două partide sub umbrela USL.
Sub rezerva unor modificări foarte posibile, dar greu de anticipat, conform distribuţiei voturilor şi aplicând regulile de atribuire a mandatelor doar la nivel judeţean, USL ar obţine jumătate din totalul mandatelor (cinci de deputat şi două de senator). Totuşi, comparativ cu alegerile parlamentare din 2008, PNL şi PSD ar câştiga, cumulat, doar un mandat de deputat, contabilizat în „tolba" social-democraţilor. Prin comparaţie cu acelaşi reper, PDL ar pierde un deputat şi un senator, UDMR ar pierde un deputat, dar şi-ar recupera senatorul şi, în plus, va apărea, cu un deputat, PPDD.
Extrem de interesantă este evoluţia celor patru formaţiuni politice în jumătatea de an trecută de la alegerile locale. La nivelul întregului judeţ, aproximativ opt procente a pierdut PDL-ul, exact cât a câştigat USL-ul, fără a se putea spune, însă că a fost, neapărat, o migraţie a votanţilor dintr-o parte în alta. Patru procente şi-a adunat la zestrea electorală şi partidul lui Dan Diaconescu, în vreme ce UDMR, natural, şi-a conservat electoratul.
În acest moment, patru parlamentari în funcţie au garanţia continuării mandatului: senatorul Marius Nicoară şi deputatul Cornel Itu - USL, deputatul Daniel Buda - ARD şi deputatul Mate Andras Levente - UDMR. Şanse să-şi păstreze funcţia mai are senatorul Alexandru Cordoş - USL. Cu siguranţă nu se vor