Negocierile Guvernului cu FMI de la începutul anului viitor vor fi mai dure decât rundele precedente, în condiţiile în care cadrul fiscal general anunţat pentru următorii patru ani implică unele riscuri pentru procesul de consolidare bugetară, potrivit unei analize a Raiffeisen.
În acest context, analiştii băncii consideră că pe termen scurt se vor menţine presiunile asupra preţurilor obligaţiunilor româneşti şi a leului.
"Având în vedere incertitudinile legate de politicile economice şi perspectivele unor negocieri dure cu FMI asupra proiectului de buget pentru anul viitor, continuăm să avem aşteptări precaute legate de preţurile obligaţiunilor şi cotaţia leului, pe termen scurt", potrivit analiştilor.
După încheierea alegerilor, formarea noului guvern, în contextul tensiunilor dintre preşedintele Băsescu şi USL, şi adoptarea legii bugetului pentru 2013 sunt prioritare.
"Înainte de aprobarea bugetului, autorităţile din România trebuie să negocieze principalele politici economice cu FMI şi Comisia Europeană, în cadrul acordului preventiv actual şi în perspectiva prelungirii acestuia în 2013", se arată în analiză.
Analiştii au notat totodată faptul că în ultimele şapte luni USL a dovedit că vrea să continue procesul de consolidare, cu toate că unele reforme structurale au fost amânate.
USL a câştigat aproximativ 60% din voturile pentru Parlament, potrivit rezultatelor parţiale publicate de Biroul Electoral Central după numărarea voturilor de la 96% din secţiile de votare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în luna noiembrie, la începutul unei întrevederi cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru "încă un an sau doi".
Premierul Victor Ponta a afirmat la scurt timp că u