Gerul specific anotimpului rece ne afectează organismul. Iată o listă cu 10 reguli care pot ţine departe neplăcerile provocate de frig.
1. Mâncaţi sănătos
Prima regulă este să reduceţi consumul de grăsimi, care dăunează organismului. Mâncaţi, în schimb, peşte gras (macrou, crap, somn, somon, chefal), care fluidizează sângele.
2. Proteinele „ţin de cald”
Proteinele animale şi vegetale sunt foarte importante pentru organism. Cu atât mai mult pe perioada iernii, când cresc imunitatea. Mai mult, proteinele ajută muşchii din organism să genereze căldură pentru ca organismul să se adapteze la temperaturile scăzute. E recomandat să mănânci un ou fiert pe zi, de preferat la micul dejun, fiindcă proteina din albuşul de ou este asimilată uşor în organism.
3. Lactatele întăresc sistemul imunitar
Asemeni alimentelor bogate în vitamine, şi lactatele ajută sistemul imunitar, în special iaurturile probiotice, care acţionează ca un vaccin împotriva microbilor. E bine să mănânci în fiecare zi un iaurt, dimineaţa. Poţi adăuga în el fructe uscate sau cereale. Laptele conţine mult calciu, necesar oaselor, dar şi zinc, mineral care are proprietăţi antivirale. O jumătate de litru de lapte degresat pe zi va face minuni pentru sănătatea ta.
4. Faceţi mişcare
Exerciţiile de respiraţie sau cele aerobice îmbunătăţesc funcţionarea plămânilor şi oxigenează mai bine sângele.
5. Faceţi băi calde
Seara, după o zi de muncă şi o repriză de exerciţii de respiraţie, băgaţi picioarele în apă fierbinte, în care adăugaţi plante care stimulează circulaţia: cimbru, măghiran, ghimbir.
6. Consumaţi fructe şi legume
Organismul are nevoie de multă energie, de aceea fructele şi legumele, care conţin o cantitate mare de vitamine, trebuie să fie nelipsite de la fiecare masă. Din cauză că iarna soarele luminează mai puţin, vremea fiind mai mult mohorâ