USL câştigă alegerile fără emoţii, potrivit sondajelor, dar liderii PNL şi PSD rămân în suspans până la nominalizarea premierului.
Electoratul cel mai loial USL se dovedeşte a fi cel din sudul ţării, unde mai ales secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a reuşit din nou să-şi mobilizeze simpatizanţii în mai mare măsură decât au putut-o face liderii PDL în vestul ţării în fiefurile ARD, fără să fie timorat de acuzaţiile de fraudă din perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui pe care le cercetează Parchetul General. Majoritatea electoratului USL trăieşte în mediul urban, potrivit IRES, şi sub 20 la sută din cei care au votat pentru Uniunea Social-Liberală au terminat liceul. Potrivit sondajelor, 80 la sută din adepţii USL nu au încredere în justiţie şi mai mult de jumătate din ei nu încredere în Guvern, deşi Executivul este format din cei pe care i-au votat. În plus, 67 la sută din votanţii USL nu au încredere în Uniunea Europeană.
Citeşte şi: Cele 20 de zile decisive de după alegeri
De partea cealaltă 16 la sută din votanţii ARD au peste 65 de ani, faţă de numai 10 la sută din cei care preferă USL. O treime din electoratul total al Uniunii Social-Liberale se află în Transilvania şi sub 20 la sută în Moldova. Încrederea în instituţii se manifestă în oglindă la electoratul USL, faţă de cel al ARD; astfel, de pildă, 90 la sută din cei care votează Alianţa pentru România Dreaptă au un nivel scăzut de încredere în Guvern, în vreme ce peste 95 la sută din alegătorii lui Crin Antonescu au încredere scăzută în Preşedinţie.
Va rămâne Ponta premier? Citeşte şi: ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cum arată ziua alegerilor pentru un observator OSCE: "M-am trezit la 5 dimineaţa şi...în unele ţări, când intrăm în secţiile de votare, oamenii încep să tremure."
Miza scrutinului din 9 decembrie rămâne fotoliul din fruntea Guvernului, iar T