Faţa lui Dan Gertler acoperită de barbă s-a luminat după ce tânărul om de afaceri şi-a aruncat privirea pe fereastra elicopterului. Jos, o instalaţie de două ori mai mare decât statul Monaco se înalţă într-un uriaş luminiş din pădurea din Africa Centrală, unde transformă minereul extras din pământul roşu în foi de cupru, scrie Bloomberg.
"Uitaţi-va la ea", a exclamat miliardarul israelian în vârstă de 38 de ani. "Asta înseamnă viaţa", a mai spus Gertler în timp ce elicopterul aterizează aducându-şi ocupanţii în arşiţa copleşitoare a Republicii Democrate Congo.
"Toţi vin cu vise, iluzii şi promisiuni. Toţi vor afaceri rapide. Ei nu vor să investească. Noi suntem mai realişti."
Îmbrăcat cu un costum negru al casei de modă franceze Zilli şi purtând pe cap tradiţionala tichie evreiască Gertler sare în praful din Mutanda, o mină controlată de partenerul său Glencore International unde se exploatează cobalt şi cupru de cea mai bună calitate. Se urcă apoi într-o Toyota de teren răcorită de aerul condiţionat şi face turul minei, timp în care trimite mesaje de pe unul dintre cele trei telefoane BlackBerry, ale căror baterii depind, ca ale tuturor smartphoneurilor şi laptopurilor, de cobalt pentru a sta încărcate.
Gertler are participaţii în companii care controlează 9,6% din producţia mondială de cobalt.
Diamante şi aur
Dar pasiunea israelianului sunt diamantele. Acestea i-au marcat copilăria. Tatăl său a fost portar la echipa de fotbal Maccabi Tel Aviv înainte să devină dealer de diamante. În copilărie, Gertler se trezea la 5 dimineaţa pentru a învăţa să lustruiască diamantele brute înainte să plece spre şcoală. Îl însoţea pe bunicul său Moshe Schnitzer, un emigrant român, la întâlnirile de afaceri pentru a-l observa cum negociază tranzacţiile cu diamante. La moartea lui Schnitzer, în 2007, Benjamin Netanyahu, acum premierul