Dacă tensiunile politice nu se vor aplana imediat după alegerile parlamentare, leul s-ar putea deprecia până la un nou nivel-record, iar Banca Naţională va fi nevoită din nou să intervină activ în piaţă pentru a-l proteja de speculaţii.
Foarte mulţi români se întreabă cum va evolua cursul de schimb după rezultatul alegerilor de ieri, având în vedere experienţa neplăcută de astă-vară, când leul s-a prăbuşit din cauza tensiunilor politice.
O analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers arată că pieţele valutare din Europa Centrală şi de Est sunt, de obicei, preocupate de „scorul democraţiei“ ţării după alegeri şi mai puţin de detaliile specifice ale programelor electorale. Acest lucru explică volatilitatea ridicată a leului în perioada verii acestui an, după suspendarea preşedintelui.
„Incertitudinea cu privire la componenţa viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente între preşedinte şi USL, vor determina presiuni nefavorabile evoluţiei leului“, explică Claudiu Cazacu, analist-şef al casei de brokeraj, citat de adevarul.ro.
El a dat exemplul Poloniei, unde alegerile nu au influenţat pieţele pentru că nu a existat o schimbare perceptibilă semnificativă în scorul democraţiei, dar şi al Ungariei, unde cursul de schimb a fluctuat puternic atunci când acţiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ în Vest.
BNR va proteja leul. Analiza X-Trade Brokers arată că, pe fondul informaţiilor macroeconomice recente şi a factorilor de risc estimaţi, locali şi globali, inclusiv cei care derivă din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, este posibil ca leul să se deprecieze în raport cu euro pe termen mediu. „Totuşi, această tendinţă ar putea fi contracarată de Banca Naţională, cu o intervenţie semnificativă mai probabilă în apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 lei/euro“, spune Claudiu Cazacu.
Economiştii băncil