Drumul naţional spre Soveja a fost blocat în ultimele zile de o turmă de o mie de oi care au fost surprinse de zăpadă la Tişiţa. Condusă de trei ciobani cu cinci măgăruşi, turma a pornit în urmă cu trei zile spre Soveja. Pentru că ninsorile au făcut impracticabile căile lăturalnice, ciobanii au folosit asfaltul de pe drumul naţional pentru a ajunge cât mai repede la Soveja. Aseară, turma ajunsese la Cîmpuri, foarte aproape de destinaţie. „Suntem de la Soveja şi avem o mie de oi. Mergem de trei zile pe drum“, a spus ciobanul care conducea turma.
Transhumanţa mioritică nu este însă şi îngăduită de legislaţia rutieră care prevede amenzi consistente pentru ciobani. Potrivit unui act normativ din 2002, „animalele în turmă nu pot fi conduse pe autostrăzi, pe drumurile naţionale, în municipii şi oraşe”. De asemenea, când circulă pe drumurile pe care le este permis accesul, turmele ar trebui să fie împărţite în grupuri bine se-parate între ele pentru a nu îngreuna circulaţia celorlalţi participanţi la trafic, respectiv şoferi, fiecare grup având cel puţin un conducător. În plus, animalele şi ciobanii care le conduc trebuie să circule pe acostamentul din partea stângă a drumului, în sensul de mers, iar când acesta nu există, cât mai aproape de marginea din stânga a părţii carosabile.
Open publication - Free publishing - More monitorul
Drumul naţional spre Soveja a fost blocat în ultimele zile de o turmă de o mie de oi care au fost surprinse de zăpadă la Tişiţa. Condusă de trei ciobani cu cinci măgăruşi, turma a pornit în urmă cu trei zile spre Soveja. Pentru că ninsorile au făcut impracticabile căile lăturalnice, ciobanii au folosit asfaltul de pe drumul naţional pentru a ajunge cât mai repede la Soveja. Aseară, turma ajunsese la Cîmpuri, foarte aproape de destinaţie. „Suntem de la Sovej