Negocierile dintre PSD si UDMR privind o eventuala cooptare la guvernare sau sustinere in Parlament au inceput inainte de alegerile din 9 decembrie si au ca scop in primul rand securizarea pozitiei PSD in fata PNL, au declarat pentru HotNews.ro surse din Uniune. Discutiile au avut loc intre Victor Ponta si Kelemen Hunor, care ar putea ajunge din nou ministru al culturii. "Asta ii tine in sah pe liberali, care vor fi limitati in a santaja PSD la guvernare", au precizat sursele citate. Declaratia lui Victor Ponta facuta imediat dupa anuntarea alegerilor i-a luat pe surprindere pe liberali, care au fost pusi evident in fata unui fapt implinit. Ce ar putea obtine insa UDMR?
UDMR s-ar putea alege cu maxim un minister, insa actualul scor obtinut de USL (aproape de 60 la suta vot politic) ar putea face inutila cooptarea la guvernare a Uniunii, astfel incat sa se negocieze doar sustinerea unei majoritati constitutionale. Avand in vedere ca una din cele mai virulente reactii a venit din partea ministrului culturii, Puiu Hasotti, n-ar fi exclus ca discutiile sa vizeze chiar acest minister pentru UDMR, avand in vedere ca liderul Uniunii, Kelemen Hunor a mai ocupat acest post.
Liberalii se de declara fermi impotriva cooptarii UDMR la guvernare, insa nu vor putea evita discutiile cu liderii maghiari in privinta majoritatii constitutionale. In tot cazul, introducerea maghiarilor de catre Victor Ponta in discutia privind distribuirea puterii in viitorul guvern la scade liberalilor forta de negociere cu PSD.
Anuntul intempestiv facut de Victor Ponta si reactia de surprindere a liderilor liberali ( dublata de atacuri lansate de Antena 3 impotriva UDMR plus o iesire dura impotriva premierului) arata ca PNL a fost strain de aceste discutii si ca ele sunt mai vechi. Atat PSD cat si UDMR par sa aiba de castigat din aceasta miscare. PSD transmite si un s