Orice putere care ajunge prea puternică riscă să devină discreţionară şi abuzivă, îmi încheiam, duminică seara, comentariul din studioul PRO TV, imediat după ce exit poll-urile au anunţat victoria categorică a USL la alegerile parlamentare.
Dacă lucrurile stau aşa, USL are posibilitatea să obţină "supermajoritatea" în Parlament (66 la sută din mandate, cât să schimbe Constituţia după cum doreşte) fie prin votul politic, fie prin dezertări şi racolări ulterioare de parlamentari. În prima situaţie, rezultatele finale, comunicate oficial de BEC, pot arăta că USL deţine singură două treimi din Parlament şi că nu mai are nevoie de niciun aliat ca să deţină majoritatea constituţională. Dacă nu reuşeşte din prima, USL tot va obţine această "supermajoritate" - care a devenit de 24 de ore o adevărată obsesie pentru Uniune - prin trădarea unui număr de parlamentari de la ARD şi PPDD. În fine, oferta făcută UDMR duminică seara, de a participa la o majoritate parlamentară în scopul schimbării legii fundamentale, este un fel de asigurare suplimentară pe care Victor Ponta a încercat s-o obţină pentru realizarea acestui plan formulat încă din vară - cucerirea puterii totale în România.
Cine se va împotrivi la această Măgăoaie care se naşte? Din păcate, în acest moment, opoziţia este decerebrată. PDL, partidul rămas fără nume dintr-o strategie ineptă, se loveşte de toţi pereţii, ca o găină fără cap, PPDD este o glumă sinistră iar Traian Băsescu este un personaj politic terminat care şi-a consumat credibilitatea şi tot sprijinul popular. Societatea civilă n-a existat niciodată în România: poţi număra pe degetele de la o mână asociaţiile oneste care chiar vor să facă un serviciu public, şi nu vreo potlogărie pe bani publici sau europeni. Presa este într-unul din cele mai grele momente ale existenţei ei postdecembriste: slăbită de criza economică, lipsită de energia şi d