HHC România este cel mai puternic ONG din Maramureş, pe activitatea de protecţie a copilului, a familiilor cu probleme în creşterea copiilor. Organizaţia condusă de Ştefan Dărăbuş are acoperire naţională şi este vârful de lance în dezinstituţionalizarea caselor de copii, moştenirea cenuşie de pe vremea lui Ceauşescu.
În mai bine de zece ani, HHC România a ajuns un ONG de referinţă în ţară şi în străinătate. A început în Maramureş, la sfârşitul anilor ’90. Celebrul Spital-cămin din Sighet, locul în care televiziunile din Occident au filmat orori în protecţia copilului din România acelor ani, dar mai ales din perioada comunistă, a fost desfiinţat, iar pruncii nimănui au fost mutaţi în case de tip familial, un concept nou în protecţia copilului, un concept introdus în România de HHC. Au urmat ani de muncă pentru ca orfanii din Maramureş să aibă şansa unei vieţi mai bune. Dărăbuş şi echipa pe care o coordonează au făcut pionierat aici, după care şi-au extins serviciile la nivel de România. Vă prezentăm în câteva date sintetice activitatea HHC România în ţară şi în Maramureş.
Dărăbuş priveşte cu speranţă spre perioada care urmează şi va veni în scurt timp cu iniţiative noi în activitatea pe care o conduce.
„Suntem o organizaţie non-guvernamentală care se concentrează pe schimbarea radicală a sistemului de protecţie din România. Închidem centre de plasament de tip vechi, pentru că avem convingerea că acestea le schilodesc copilăria, şi mutăm copiii în medii de tip familial”.
Fiecare copil are dreptul la o casă şi o familie
Obiectivele noastre sunt eradicarea tuturor centrelor de plasament de tip vechi, până în 2020, şi reforma sistemului de protecţie a copilului. MISIUNEA NOASTRĂ este să le dăm speranţa celor mai săraci copii - cei orfani, abandonaţi sau vulnerabili - oferindu-le siguranţa unui cămin şi dragostea