Raspunsul meu este ca UDMR-ul nu poate si, de altfel, nici nu are de ce sa ne faca bucuria victoriei de aseara mai mica. Desigur ca foarte multi romani si-ar dori ca USL-ul sa guverneze fara partide care, mai ales in ultima vreme, le-au pus “bete-n roate” si aici putem aminti despre recentul Referendum pentru demiterea presedintelui, moment cand si boicotul maghiarilor, care traiesc in Romania, a facut ca, cvorumul necesar sa nu fie atins. Iar exemplele pot , cu siguranta, continua.
Din pacate, politica nu este atat de simpla, iar deciziile nu pot tine cont de regula in care totul trebuie sa fie ori alb, ori negru. Sunt momente cand in orice stat, oricat de civilizat si oricat de dezvoltat ar fi, este nevoie de o oarecare reconciliere nationala, daca aceasta, cu toate resentimentele actorilor politici sau ale populatiei, conduce in final la atingerea unui tel national mult mai important, imposibil de atins in conditii normale.
Pentru exemplificarea acestei idei putem lua cazul Israelului unde, chiar in acest an, premierul Netanyahu a fost nevoit sa semneze un acord de cooperare cu liderul opozitiei, Shaul Mofaz, care a avut ca rezultat punerea actualului prim-ministru in fruntea celei mai largi coalitii din istoria acestei tari, avand astfel 94 din cele 120 de locuri din Parlament. Este cam ceea ce-ar intentiona si USL-ul, daca negocierile cu UDMR-ul, anuntate aseara de catre premierul Victor Ponta, vor fi incununate de succes. Revenind la Israel, acest stat nu este la primul guvern de uniune nationala, dovedind de mai multe ori, de-a lungul timpului, ca stie sa faca “pace” atunci cand situatia o cere. Si in 2004, partidul Likud, al premierului de la acea vreme, Ariel Sharon, a format un alt guvern, tot de uniune nationala si tot impreuna cu cel mai inversunat dusman, adica cu Shimon Peres. Acesta din urma, declara atunci ca: “…chiar daca nu sunt pe d