Doliu, dar şi revoltă în PDL, după eşecul din alegeri: conducerea partidului i-a convocat vineri pe liderii organizaţiilor judeţene, pentru o analiză "la rece" a scorului obţinut. Între timp, primul lider a demisionat deja, după ce a pierdut fără drept de apel în faţa USL.
Prima demisie la vârful PDL a fost cea a lui Cezar Preda, prim-vicepreşedinte şi lider al organizaţiei de partid din Buzău. El spune că îşi recunoaşte înfrângerea în această citez "loterie cinică" şi este de părere că rezultatul ar trebui să determine partidul, dar şi Alianţa România Dreaptă "să intre într-o profundă reorganizare şi omogenizare".
Exemplul lui Cezar Preda va fi urmat şi de alţi lideri importanţi, inclusiv de preşedintele PDL, Vasile Blaga, spun unele voci. Demisia acestuia e iminentă, mai ales că mulţi din partid îl învinuiesc că ar fi pariat greşit pe formarea ARD. "A fost o mare prostie să inventăm o alianţă cu nişte partide care nu existau, iar în viaţă prostia se plăteşte", a acuzat vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu.
"Categoric, dacă PDL candida cu numele propriu, obţineam cu trei-patru procente mai mult. ARD a fost un proiect inteligent, dar punerea lui în aplicare s-a făcut mult prea târziu", a declarat şi liderul din Bistriţa, Ioan Oltean.
"ARD a reuşit boicotul, nu şi scrutinul", a scris pe blog prim-vicepreşedintele Cristian Preda. Înfrângerea este şi "efectul unei auto-amăgiri, care ne-a împins să credem că alegătorii vor trece cu vederea atât consecinţele nefaste ale politicii de austeritate, cât şi calitatea îndoielnică a unor candidaturi improvizate", mai consideră Preda.
În fine, fostul lider deghizat în analist politic Sever Voinescu scrie şi el că "dreapta" a făcut cinci greşeli capitale, între care cea mai mare a fost că adversarul a fost permanent greşit citit şi subestimat. Copreşedintele ARD, Mihail Neamţu, intervievat de