Numele câștigătorilor scrutinului parlamentar nu va schimba cu nimic faptul că economia va avea probleme în 2013 sau că mediul de business așteaptă noul cabinet cu o listă lungă de revendicări.
Imediat după închiderea urnelor, USL va da proba unității. Dacă rezistă, cel mai probabil vine a treia suspendare. Dacă nu, vom avea o coaliție guvernamentală inedită
Uniunea Social Liberală va câștiga scrutinul din 9 decembrie. Ce nu știm la ora scrierii acestor rânduri este scorul pe care îl vor obține cele patru partide care compun USL, însă majoritatea sondajelor spun că acesta va fi ceva mai mare de 50%. (De altfel, și la precedentele parlamentare, în 2008, PSD+PC și PNL au luat în total aproape 52% din voturi, așa că evoluția nu este spectaculoasă). Ceea ce este aproape sută la sută sigur este că - efect al sistemului uninominal și al redistribuirii voturilor partidelor care nu intră în Parlament - USL va avea mai mult de jumătate din mandate. Iar în opinia social-liberalilor, asta le dă dreptul să ceară postul de premier pentru candidatul desemnat al alianței, actualul prim-ministru Victor Ponta.
De aici apar necunoscutele. „Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul prim-ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. (...) Acţiunea ar fi grav neconstituţională“, a spus recent președintele Traian Băsescu pentru Evenimentul zilei, după ce anterior declarase și că va numi un premier „care să servească interesul național“, sugerând, astfel, că nu sunt prea mari șansele ca Ponta să rămână la Palatul Victoria.
Multe necunoscute
Întrebarea care se pune nu este neapărat cine ar putea fi persoana desemnată de șeful statului (unele din numele vehiculate în ultima vreme, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Rus ori Mihai Tănăsescu, au fost deja respinse public de Băsescu), ci dacă