Ministerul american al Apărării a plasat deja în apropierea coastei siriene o formaţiune navală compusă din mai mult de douăzeci de nave de război. 'Pentagonul dezvoltă planuri pentru o posibilă intervenţie în Siria, concentrându-se pe prevenirea utilizării armelor chimice şi a posibilităţii ca ele să ajungă în mâini greşite. Militarii americani lucrează de luni de zile la un plan de acţiune în caz de urgenţă, pentru a fi pregătiţi pentru orice evoluţie a situaţiei', relatează luni cotidianul La Stampa.
Şi înainte în regiune existau resursele necesare pentru un posibil atac, inclusiv baza NATO din Turcia şi alte forţe. Acum, în zonă au fost aduse întăriri: în apropiere de coasta siriană au fost aduse portavionul USS Eisenhower şi alte 20 de nave de război, la bordul cărora se află avioane, elicoptere şi circa 10.000 de puşcaşi marini.
În acelaşi timp, în Turcia sunt aşteptate baterii de rachete Patriot ale NATO. De asemenea, în Kuweit, Qatar, Bahrein şi Emiratele Arabe Unite (EAU) se află de asemenea forţe care ar putea fi implicate în orice moment într-o operaţiune militară, relatează publicaţia menţionată.
Încă din luna februarie, militarii americani au ajuns la concluzia că pentru preluarea controlului asupra stocurilor de arme chimice din Siria ar fi nevoie de circa 75.000 de persoane. 'Această estimare este probabil de actualitate şi la această oră, dar acum este evocată posibilitatea unei operaţiuni terestre mai îndelungate, al cărei scop va fi asigurarea păcii şi după căderea regimului', afirmă comentatorul ziarului italian.
Preşedintele american Barack Obama a avertizat deja că este inacceptabilă recurgerea la arme chimice de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad împotriva forţelor opoziţiei. Potrivit SUA, autorităţile siriene au desfăşurate arme chimice şi componente ale acestora în 20 de oraşe ale ţăr