Interviu cu Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, despre starea sistemului medical național.
Anul 2012 a fost unul extrem de dificil, cu probleme serioase inclusiv la nivelul finanţării, dar şi cu greutăţi în ceea ce priveşte implementarea unor programe, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, dr. Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.
În opinia sa, pentru viitor trebuie privită „foarte serios finanţarea”, pentru a concentra resursele acolo unde este necesar şi unde impactul este mai mare. „Şi poate să avem proiecte sau programe pe strategii foarte coerente şi foarte clare, care să fie duse de la A la Z”, precizează ministrul.
Agerpres: – Domnule ministru, cum poate fi caracterizat anul 2012, cum a fost acest an?
Dr. Raed Arafat: – Anul 2012 a fost unul extrem de dificil, cu probleme serioase inclusiv la nivelul finanţării, chiar dificil în ceea ce priveşte implementarea unor programe.
Totuşi, pe anumite domenii s-au văzut diferenţe, proiecte care au fost începute cu un an sau cu doi în urmă şi pe care am reuşit să le finalizăm, aici vorbesc şi de ceea ce a făcut dl. dr. Cepoi. Continuarea lor a presupus şi finanţare, şi urmărire, şi aici poate unul dintre cele mai importante proiecte îl constituie Institutul de Oncologie de la Iaşi, care în final a devenit funcţional şi care va duce la reducerea listei de aşteptare în radioterapie, în mod semnificativ fiind două acceleratoare noi acolo. Tot în domeniul oncologiei vorbim şi de Centru de Oncologie din Oradea, care s-a deschis în urmă cu o săptămână şi care dispune de un accelerator nuclear pentru radioterapie, ce va prelua şi el pentru radioterapie încă un număr de pacienţi, care sunt pe listele de aşteptare, din cel puţin încă unul sau două judeţe. Se fac pregătirile pentru începerea Institutului de Oncologie din Timişoara, pentru care sunt deja făcute studiile de feza