O întrebare clasică, dar care nu poate lipsi din cadrul unui interviu de angajare este legată de aşteptările salariale ale candidaţilor. Fie că sunt întrebaţi ce salariu au avut la fostul angajator sau ce salariu şi-ar dori să obţină din poziţia pentru care şi-au depus CV-ul, candidaţii se feresc, de cele mai multe ori, să răspundă la această întrebare.
Pe bună dreptate, spun şi specialiştii în resurse umane, care îi sfătuiesc pe candidaţi să ofere mai degrabă valori variabile decât să dea o sumă exactă. Un răspuns de tipul "m-ar motiva un pachet salarial cuprins între x şi y" ar fi o variantă de răspuns mai bună la întrebarea angajatorului decât refuzul unui răspuns.
"Le-am spus la interviu că aş vrea un salariu care să pornească de la suma minimă de 1.500 de euro şi că, cu cât îmi dau mai mult, cu atât mă motivează mai tare", spune Maria, care s-a angajat recent în departamentul de cercetare al unei multinaţionale de pe piaţa locală.
O altă variantă de răspuns prin care candidatul ar putea afla mai simplu care este oferta salarială a companiei ar putea fi: "Sunt convins că această companie are o politică salarială fermă şi corectă, iar în funcţie de oferta dvs. vom putea face modificări ulterioare".
Teama candidaţilor de a răspunde la această întrebare provine din faptul că aceştia se gândesc că s-ar putea ca angajatorul să aibă o ofertă mai bună decât aşteptările lor. Însă specialiştii în HR spun că, în general, multinaţionalele ştiu să valorifice candidaţii buni disponibili pe piaţă şi nu le oferă salarii mai mici decât în grila lor pentru poziţii similare, chiar dacă aşteptările candidaţilor sunt mai reduse.
Cu toate acestea, nici candidaţii nu ar trebui să ceară un salariu dublu faţă de cel oferit de fostul angajator pentru o poziţie similară sau faţă de oferta pieţei din domeniul respectiv. Însă realitatea din piaţă depăşeşte