Șeful sindicatului spune că așteaptă „măsuri urgente”, cu toate că referendumul a fost invalidat.
Preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, Cristian Albu, susţine că la referendumul organizat duminică în 35 de unităţi administrativ-teritoriale din Alba oamenii au arătat „că vor minerit şi aşteaptă măsuri imediate”.
Chiar dacă referendumul a fost invalidat, din cauza prezenţei scăzute, liderul de sindicat consideră că s-a „obţinut o victorie zdrobitoare în favoarea repornirii mineritului”. „Mesajul nostru este acesta: oricine face guvernul trebuie să ţină cont de voinţa oamenilor, trebuie să facă de urgenţă ceva, trebuie să ia măsuri cât mai repede ca să repornească mineritul în Apuseni”, a declarat Cristian Albu, potrivit unui comunicat transmis presei.
Referendumul desfăşurat duminică în 4 oraşe şi 31 de comune din Alba privind mineritul din Munţii Apuseni a fost invalidat, din cauza prezenţei scăzute la urne, de doar 43,20%, potrivit datelor finale date publicităţii luni de către Biroul Electoral Judeţean Alba.
Pentru ca referendumul să fi fost validat, prezenţa la vot trebuia să fie de jumătate plus unu dintre alegători. În cele patru oraşe şi 31 de comune, 72.490 de cetăţeni au fost aşteptaţi să se pronunţe dacă sunt sau nu de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană. Au răspuns cu DA 62,45% şi cu NU 35,90%. Au fost declarate nule 1,65% din voturi.
În comuna Roşia Montană, prezenţa la vot a fost de 66,06%. S-au pronunţat cu DA 78,75%, cu NU 19,44%, iar 1,80% au fost voturi nule.
Unde s-a desfășurat referendumul?
Referendumul a avut loc în oraşele Abrud, Baia de Arieş, Cîmpeni şi Zlatna şi în comunele Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gîrda de Sus, Horea, Ighiu, Între