O femeie care a reclamat moartea tatălui său la Colegiul Medicilor Neamț (CMN) s-a trezit că are o mică avere de plătit pentru expertiza efectuată.
În luna iulie, Ioan Mitrofan, de 78 de ani, din comuna Gârcina, a fost adus cu ambulanța la Spitalul Județean Neamț, în stare extrem de gravă. Pentru că secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean era în renovare, s-a decis transferul pacientului la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru a fi operat. Ajuns aici, bătrânul a intrat direct în sala de operație, însă, cu toate eforturile chirurgilor romașcani, bătrânul a decedat. Ulterior, fiica bătrânului, care locuiește în Austria, a depus o plângere la CMN, reclamând tergiversarea investigațiilor efectuate și faptul că pacientul a fost transferat la Roman și nu la Iași. Pentru a nu alimenta alte speculații legate de corectitudinea anchetei, CMN a trimis cazul spre evaluare unui profesor universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.
“Expertul a formulat deja concluziile, însă ele nu pot fi făcute publice, pentru că femeia are de achitat suma de 4.000 de lei, sumă ce reprezintă onorariul expertului. Credem că această plângere a fost un simplu foc de paie, întrucât femeiea a formulat plângerea, dar nu a plătit expertul. Suma este destul de mare, pentru că a fost o anchetă foarte complexă, având în vedere că pacientul suferea de o boală foarte gravă. Pacienții trebuie să înțeleagă faptul că medicii oferă șanse, nu garanții. Onorariile experților se stabilesc, potrivit legii, în funcție de complexitatea cazului. Cei care vor să reclame un medic trebuie să știe că expertiza este contra-cost. Ulterior, dacă se dovedește că medicul este vinovat, banii se recuperează din asigurarea de malpraxis a medicului“, a declarat medicul Iosif Koszeghi, președintele CMN.
O femeie care a reclamat moartea tatălui său l