Inevitabilul s-a produs. La o scara devastatoare. PDL intra in cea mai neagra perioada din istoria sa. Ca asa stau lucrurile, o dovedeste nu numai scorul submediocru obtinut in alegeri, la care toata lumea se astepta, ci mai ales ce urmeaza dupa. Asupra acestui “dupa” vom medita impreuna in cele ce urmeaza.
PDL a pierdut pe toate fronturile. Nu are rost sa reiau cifrele, care vor capata, pe masura ce trece timpul, si mai multa concretete. Este suficient sa realizam ca, daca ne gandim la votul uninominal pe care l-a clamat Traian Basescu pe vremea cand era presedinte ales al romanilor, pedelistii si aliatii acestora, sustinuti de o liota de trompete din societatea civila si din presa, atunci PDL ar trebui sa nu se mai afle in Parlament. Pentru ca niciunde sau aproape niciunde nu exista vreun reprezentant al acestui partid care sa fi castigat 51 la suta din mandate. In absenta acestui 51 la suta, pedelistii, care vor intra in Parlament, vor intra de fapt pe liste. La gramada. Utilizand ramasitele unor voturi. Firimiturile electorale.
Asadar, vom avea doua parlamente. Un parlament USL si UDMR, ales in baza votului uninominal, si un parlament PDL si PP-DD, constituit din ramasite de voturi. Fiecare dintre aceste parlamente va avea, din motivul expus mai sus, legitimitati diferite. Aceasta este prima consecinta a modului in care PDL, cu concursul Curtii Constitutionale, a pervertit legea si procesul electoral. Romania a ales solutia cea mai rea. Nici vot uninominal pur si nici vot pe liste, ci un ghiveci din care ies doua categorii de parlamentari. Si un parlament hiper-umflat.
A doua consecinta este insa mai profunda. Multi dintre cei care, pe reteta de mai sus, isi fac loc in Parlamentul Romaniei sunt neobisnuiti sa stea departe de cascaval. Nu din dorinta de a fi si ei mai legitimi, ci, de cele mai multe ori, in speranta ca lipindu-se de putere, res