Măsurile de austeritate implementate în Grecia pentru a scoate ţara din criză dau roade în ceea ce priveşte îmbunătăţirea competitivităţii economiei, exporturile depăşind în trimestrul trei importurile pentru prima dată în ultimii 12 ani, scrie Kathimerini.
Din 2000 şi până în perioada iulie-septembrie a acestui an, importurile Greciei au fost mereu mai mari decât exporturile. Dar în al treilea trimestru exporturile de bunuri şi servicii greceşti au depăşit importurile cu 2,2 miliarde euro, potrivit datelor Institutului de Statistică din Grecia (ELSTAT). Valoarea exporturilor din trimestrul trei a fost de 13,6 miliarde euro (în preţurile din 2005), iar importurile au totalizat doar 11,4 miliarde euro. Datele ELSTAT arată că din 2000 până în prezent trimestrul trei a fost cel mai bun din punctul de vedere al balanţei de cont curent, care până anul acesta nu a mai fost excedentar.
Îmbunătăţirea se datorează în principal reducerii majore a importurilor care au fost puternic afectate de scăderea consumului, însă aceasta este prima dată când sectorul extern are un impact pozitiv asupra Produsului Intern Brut (PIB) al ţării.
Trecerea de la un deficit de cont curent la excedent indică o schimbare graduală a modelului de creştere economică al ţării. O astfel de schimbare este unul dintre principalele obiective ale programului de eficientizare a politicii economice implementat în ultimii doi ani şi jumătate.
Preţul plătit pentru austeritate
Cu toate acestea, îmbunătăţirea competitivităţii exporturilor nu a diminuat contracţia economiei elene aşa cum îşi dorea guvernul. În trimestrul trei, PIB-ul Greciei s-a redus cu 6,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ELSTAT, dar scăderea a fost mai mică decât cea de 7,2% anticipată iniţial de instituţie. Declinul economic din trimestrul trei este atribuit scăderii i