Prefectura Dolj a dat în urmărire generală terenurile libere din judeţ, vizate pentru retrocedare pe legile fondului funciar. Foştii proprietari au câştigat definitiv şi irevocabil în instanţă peste 1.800 de hectare de teren, însă primarii susţin că nu mai au la dispoziţie decât 336 de hectare.
Prefectura a decis să înfiinţeze o comisie formată din reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi ai instituţiilor care pot identifica suprafeţele libere: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI). „Începând cu 12 decembrie, vom chema la comisie primarii şi secretarii de primării din judeţ, pentru a inventaria terenurile libere şi necesarul de retrocedat. În prima fază, vrem să rezolvăm hotărârile definitive şi irevocabile. Din cauza retrocedărilor haotice din anii ‘90, unii foşti proprietari nu pot primi teren pe vechile amplasamente. O parte din hotărârile judecătoreşti cer administraţiei retrocedarea pe vechile amplasamente. Eu nu cred că nu mai sunt terenuri disponibile, rămâne să le inventariem. Dacă găsim o medie de 20 de hectare de teren libere pe fiecare comună, rezolvăm această problemă. Prefectura Mureş a avut conturile blocate din această cauză, iar eu nu vreau să ajung în această situaţie“, a declarat prefectul de Dolj, Marius Deca. Prefectura doljeană a făcut o solicitare către Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru repartizarea unor rezerve de teren, dar această operaţiune se va face numai după inventarierea terenurilor, libere, mai spune prefectul.
Afacerile imobiliare din jurul Craiovei - un cartof fierbinte
De o atenţie deosebită se bucură comunele limitrofe Craiovei, unde interesul imobiliar în anii 2005 - 2009 a fost uriaş. Mare parte din terenuri introduse în intravilanul localităţilor au produs milioane de euro, făcând loc cartierelor de locuinţe. Cu